SAD proširile “crnu listu” kineskih kompanija, Kina najavila kontramjere

Svijet

„Gdje ja stanem, ti produži“. Tako bi se ukratko mogao opisati odnos novog američkog predsjednika prema zaostavštini Donalda Trampa, bar kada se radi o kineskim kompanijama.

Naime, Bajdenova administracija je sa 27 novih organizacija i ljudi proširila „crnu listu“ onih sa kojima je zabranjeno sarađivati. Razlog za to je već svima dobro poznat – nacionalna sigurnost i borba za fer uslove u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Ovaj put je osam kineskih kompanija optuženo da je učestvovalo u proizvodnji kvantnih računara kojima bi kineska vojska mogla da dođe do određenih podataka i robe koje se mogu upotrijebiti protiv SAD. Kako američka strana tvrdi, one pomažu kineskoj vojsci da se moderznizuje. U pitanju su naime kompanije koje se bave kvantnim računarima, mikroelektronikom, poluprovodnicima, ali na listi je i Nacionalna laboratorija za fizičke nauke na mikronivou u Hefeiju.

Crna lista je „osvježena“ i sa još 16 pojedinaca ili entiteta u Kini i Pakistanu koji rade na nuklearnom programu Islamabada, kao i sa još nekoliko njih iz Japana, Rusije i Singapura.

Kineski zvaničnici najavili su da će se ova zemlja ubuduće potruditi da bolje zaštiti svoje kompanije, kao i da ima pravo da preduzme kontramere protiv sankcija Sjedinjenih Američkih Država.