Nezapamćeno na tržištu nafte: Platili kupcu da odnese bačve

Svijet

Američka laka nafta završila je sedmicu na 28,34 dolara. Rast od 31,7% u sedmici rekordan je otkako su se 1983. godine počeli sklapati ugovori s tom vrstom nafte.

Cijene nafte značajno su porasle u četvrtak (u jednom trenutku WTI je porastao za 35 posto) i silovito su se odazvale na Trumpov tvit da razgovara sa saudijskim princem telefonom, nakon što je navodno ranije bio na vezi s ruskim predsjednikom, a što je službena Moskva negirala. Trump je tvitnuo da će najveći izvoznici nafte smanjiti proizvodnju za najmanje 10 miliona barela, možda čak za 15.

U prva tri mjeseca ove godine vrijednost nafte strmoglavila se za više od 65 posto. Terminske pogodbe za WTI naftu spustile su se ispod 20 dolara u trenucima najvećeg pesimizma.

Na tržištu fizičke nafte, gdje bačve nafte zaista mijenjaju vlasnike, situacija je bila još dramatičnija. Rafinerije više ne mogu skladištiti naftu pod tako malom potražnjom i prisiljene su je riješiti po svaku cijenu. Gusta nafta iz američke države Wyoming, koja se koristi za proizvodnju određene vrste bitumena, “prodata” je čak i po negativnoj cijeni od 19 centi za barel, zahvaljujući švajcarskom trgovcu Mercuria Energy Group.