Erdogan naredio istragu pada turske lire

Svijet

Turski predsjednik Tajip Erdoan naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je lira ove nedjelje naglo pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, javila je agencija Anadolija.

Erdoan je zadužio Državni nadzorni savjet, agenciju za reviziju koja podnosi izvještaje Predsjedništvu, da identifikuje institucije koje su kupile velike količine deviza i da utvrdi da li je došlo do bilo kakve manipulacije.

Lira je ove nedjelje pala na rekordno nizak nivo nakon što je Erdoan obećao da će se držati politike ublažavanja kamatnih stopa. Ove godine je izgubio čak 45 odsto vrijednosti, sa oko polovinom tih gubitaka u posljednje dvije sedmice.

Valuta je pala za čak 13,45 za dolar u istorijskom padu od 15 odsto u utorak koji je uslijedio nakon govora u kojem je Erdogan branio potez centralne banke da smanji svoju referentnu stopu na 15 odsto, uprkos inflaciji od 20 odsto.

Tokom govora, on je istakao da Turska vodi “ekonomski rat za nezavisnost” i da neće podleći pritisku da promijeni kurs.

Državni nadzorni savjet Turske može zahtijevati od organizacija da dostave informacije i dokumente i proslijediće svoje nalaze relevantnim institucijama.