Posljednji bitcoin će biti izrudaren 2140. godine

Valuta

Tragači za kriptovalutama do sada su “izrudarili” 90 odsto raspoloživih bitcoina, odnosno 18,89 miliona od mogućeg 21 miliona.

Prvi bitcoin “iskopan” je u januaru 2009. godine, a stručnjaci procjenjuju da će posljednji biti izrudaren 2140. godine, piše Blockchain, a prenosi RT.

Cijena bitcoina u posljednjih 12 godina drastično se mijenjala. Na početku, jedan bitcoin je vredio tek 0,1 dolar. U decembru 2012, kada je “iskopano” 50 odsto raspoloživih bitcoina, njegova cijena je bila 7,5 dolara.

Posljednja cijena koju je dostigao bila je 48.746 dolara, što je pad od 28 odsto od najviše vrijednosti, 69.000 dolara, koja je dostignuta ranije ove godine.

Proces kreiranja bitcoina, poznat kao rudarenje ili “iskopavanje”, izvodi se uz pomoć sofisticirane računarske opreme koja rješava na milione ekstremno kompleksnih zadataka, a kao “nagradu” dobija bitcoin.

Za svaki blok koji uspiju da izrudare, tragači trenutno dobijaju 6,25 bitkoina, a procjena je da će to pasti na 3,125 u naredne dvije godine.

Međutim, ne očekuje se da svih 21 milion bitcoina bude dostupno slobodnom tržištu. Oko 3,7 miliona bitcoina je “nestalo” iz različitih razloga, uključujući gubitak privatnih ključeva za novčanike kriptovaluta ili smrt vlasnika. Navodno milion bitcoina u svom vlasništvu drži i misteriozni kreator te kriptovalute poznat po pseudonimu Satoši Nakamoto.