Evropski tehnološki startupi srušili investicioni rekord

Eurozona

Evropski tehnološki startupi srušili su investicioni rekord prikupivši ove godine više od 100 milijardi dolara, za što su zaslužna 152 startupa s rundama investicija većim od 100 miliona dolara. Jedan od takvih je i švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt koji je prikupio čak 2,75 milijardi dolara. Godišnji izvještaj ‘State of European tech 2021‘ kompanije Atomico prikazuje kako je prošlogodišnji rekord od 41 milijardu dolara ove godine eksplodirao na čak 100 milijardi.

Iako je rekord probijen, mnogi osnivači startupova kažu kako je ove godine bilo izrazito teško prikupiti kapital, puno teže nego ranijih godina.

–  Oko 60 milijardi dolara uloženih u evropske startupove ove godine bilo je putem velikih mega-poslova, poput pomenutog Northvolt ili Klarne, dok je kapital koji je u startupove ulazio u ranoj fazi tek neznatno porastao – navodi se u izvještaju.

Izvještaj Atomica naglašava kako je deset najvećih poslova činilo više od deset posto ukupnih ulaganja u startupove na kontinentu ove godine dok su otprilike polovinu najvećih ovogodišnjih rundi skupile su fintech kompanije, piše Lider.media.

Čini se da su najveći evropski startupi odbacili dugotrajni uticaj pandemije s 98 novih jednoroga koji su se pojavili ove godine, dok se broj startupa u vrijednosti od preko 10 milijardi dolara, ili takozvanih decacorns, udvostručio na 26.

–  Prije pet godina mogli ste smjesti sve evropske jednoroge u jednu manju salu a danas bi vam trebala dvorana s 321 sjedišta – kaže John Collison, suosnivač i predsjednik tvrtke Stripe.

Uprkos tome što oko petine osnivača anketiranih za izvještaj navodi da je ove godine bilo teže prikupiti novac nego prošle, iznos uložen u evropske startupe u ranoj fazi sada je skoro jednak iznosu koji je uložen u startupove iz SAD-a. Ove godine oko 33 posto globalnog kapitala uloženog u runde finansiranja  ispod 5 miliona dolara otišlo je u evropske startupove, u odnosu na 25 posto u 2015., dok je udio američkih startupa pao na 35 posto s 55 posto u istom razdoblju.

– Kada pogledate finansiranje u ranoj fazi, Europa je sada izjednačena sa SAD-om s trećinom globalnog finansiranja – kaže Wehmeier.

Ulagači su takođe imali dobru godinu, Atomico je zabilježio izlaze u vrijednosti od 275 milijardi dolara, a čak i uz nalet SPAC aktivnosti preko Atlantika, Europa je ove godine proizvela više tehnoloških IPO-a od Sjedinjenih Država.

Čini se da je pandemija takođe dovela do radikalne promjene u stavovima od osnivača prema radu na daljinu. Oko 50 posto osnivača kaže da je preseljenje osoblja i boravak u tehnološkim centrima poput Londona i Berlina u blizini investitora bilo manje važno nego prošle godine. Zoom je možda postavio neke prepreke za povezivanje osnivača s ulagačima, ali izvještaj takođe naglašava da je samo pet posto startup potpora tokom posljednjih pet godina otišlo na startupove iz srednje i istočne Evrope uprkos nekim značajnim uspjesima kao što je rumunski UiPath vrijedan 35 milijardi dolara.