Na istoku Evrope cvjeta benzinski turizam

Svijet

Nakon što su krajem prošle godine mnogi Slovaci počeli da kupuju gorivo za automobile u susjednoj Mađarskoj, od početka februara masovno idu u benzinski turizam i u Poljsku i tamo pune rezerovoare vozila i kanistere jefitnijim benzinom i dizelom.

Kao odogovor, Poljska je odlučila da uvede kontrole na granici, piše portal euraACTIV.

Litar benzina ili dizela u Poljskoj je oko 25 do 35 eurocenti jeftiniji, pošto su vlasti te zemlje odlučile da smanje porez na dodatu vrijednost na te energente zbog sve veće inflacije. Ako napune gorivom rezervoar od 50 litara sa druge strane granice, Slovaci uštede između 10 i 18 eura.

Poljska vlada je od 1. februara smanjila PDV na gorivo sa 23 na 8%, a potpuno ga je ukinula za neke prehrambene proizvode.

Tako se prekogranični šoping i benzinski turizam isplate i za građane Slovačke koji ne žive blizu granice. Najčešće destinacije su gradovi Zakopane, Novi Targ i gradići Čarni Dunajec i Jablonka, na samom jugu Poljske.

U pojedinim benzinskim pumpama uz granicu sa Slovačkom već je dolazilo do nestašice goriva i morale su da obustave posao na nekoliko sati.

Poljski mediji prenijeli su saopštenje poljskog inspektorata za drumski saobraćaj da je upoznat sa tom praksom i da će sprovesti kontrole.

– Naše patrole će na graničnom prelazu Hižne sa Slovačkom provjeravati da li se u vozilima prevoze veće količine goriva. To bi bilo opasno – naveo je inspektorat.

Prema poljskom zakonu, u automobilu prilikom prelaska granice mogu, ne računajući tank za gorivo, da budu najviše četiri kanistera sa po 60 litara gpriva i to pod uslovom da kanisteri ispunjavaju standarde Evropske unije.

Slovaci su u nabavku benzina u Mađarsku počeli da odlaze još od sredine novembra prošle godine, kada je premijer Viktor Orban zamrznuo cijenu standardnog goriva od 95 oktana na 1,34 eura.

Ta mjera je, međutim, teško pogodila manje benzinske pumpe. Predstavnici mađarske naftne asocijacije ocijenili su da bi ograničenje cijene benzina i posle 15. februara, kada prestaje da važi vladino novembarsko ograničenje cijene, moglo da upropasti male snabdjevače gorivom.

Praksa kupovine goriva u nekoj susjednoj članici EU nije jedinstvena samo u Slovačkoj, pošto tome pribjegava i sve veći broj Njemaca i Čeha.

Prema pisanju berlinskog dnevnika Velt, njemačko udruženje benzinskih pumpi sjevero-istok upozorilo je da bi male pumpe blizu granice sa Poljskom mogle da bankrotiraju zbog talasa “benzinskog turizma”. To udruženje zastupa interese oko oko 300 benzinskih pumpi koje rade na istoku Njemačke.

Velt piše da se cijena benzina prvog vikenda u februaru u Poljskoj kretala od 1,15 eura do 1,20 eura, a da je istovremeno sa njemačke strane granice bila 1,80 eura.

Međutim, za razliku od Slovaka, Njemci mogu pored punog rezervoara da unesu u zemlju samo dodatnih 20 litara goriva, i to one vrste koja odgovara njihovom vozilu.

List prenosi i upozorenje jedne prestavnice njemačkog auto-kluba ADAC da se benzinski turizam ne isplati uvijek, i da treba imati u vidu čekanje na granicama, habanje automobila i potrošnju goriva do prve benzinske pumpe u Poljskoj.