Skaču cijene pšenice, kukuruza i soje

Svijet

Eskalacija tenzija između velikih svetskih dobavljača hrane Rusije i Ukrajine vjerovatno će primorati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da traže alternativne isporuke.

Poremećaj bi mogao da podstakne svjetske cijene hrane koje su već blizu višegodišnjih maksimuma, upozoravaju stručnjaci.

Na ove dvije zemlje, pokazuju trenutno dostupni podaci, otpada oko 29% svjetskog izvoza pšenice, 19% svjetskih zaliha kukuruza i 80% svetskog izvoza suncokretovog ulja. Trgovci su zabrinuti ova situacija moglo da utiče na kretanje usjeva i da bi moglo primorati uvoznike da zamene zalihe iz regiona.

„Prekidi u snabdijevanju iz regiona Crnog mora će uticati na ukupnu globalnu dostupnost“, rekao je Fin Zibel, ekonomista za agrobiznis. „Kupci na Bliskom istoku i u Africi će tražiti alternativne izvore”.

Podaci o transportu kompanije Refinitiv pokazali su da je oko 70% ruskog izvoza pšenice otišlo kupcima na Bliskom istoku i u Afriku 2021.

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmerili brodove drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugih kašnjenja utovara.

„Brodovi izbjegavaju da uđu u Crno more zbog ratnog rizika“, rekao je trgovac u Singapuru, dodajući da „već dolazi do poremećaja u snabdijevanju“.

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz regiona Crnog mora mogao da podigne potražnju za glavnim sastojkom hleba iz Sjedinjenih Država i Kanade.

Svjetske cijene hrane lebde na najvišem nivou u poslednjoj deceniji, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima.

U utorak su fjučersi na pšenicu u Čikagu porasli za više od 2%, a kukuruz je dostigao sedmomjesečni maksimum, a soja je takođe u porastu. Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40% u odnosu na najniže vrijednosti iz 2021. godine, što je povećano padom proizvodnje i snažnom potražnjom.

Upravo je skočila i cijena pšenice u Evropi na rekordne nivoe. Dodatno, Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru.