Novi je teški udar na lanac snabdijevanja hranom

Svijet

Zbog ogromne nesigurnosti idućih dana mogu se očekivati i novi poremećaji te rast cijena na svjetskim robnim berzama, što će biti dodatni udar na poljoprivredu, ali i globalno tržište hrane.
Rat na istoku Evrope, u žitnici Evrope, donosi snažne poremećaje u snabdijevanju hranom i neizbježan rast cijena, a globalne cijene hrane već sad se penju na višegodišnje maksimume.

Sama najava rata u Ukrajini, od početka godine, već je uticala na rast cijena osnovnih poljoprivrednih proizvoda – pšenice i kukuruza. Terminski ugovori kojima se trguje na robnim berzama pokazuju snažan rast cijena već od početka godine, pa je cijena za pšenicu kojom se trguje na berzi u Čikagu skočila za oko 12% od početka godine, dok su cijene kukuruza narasle za 14,5%.

Ove sedmice cijene i dalje nastavljaju rasti, po vrlo visokim stopama, pa je cijena kukuruza za isporuku u idućem mjesecu rasla gotovo 3%, a pšenice čak 6%. Zbog ogromne nesigurnosti idućih dana mogu se očekivati i novi poremećaji te rast cijena na svjetskim robnim berzama, što će biti dodatni udar na poljoprivredu, ali i globalno tržište hrane, piše Poslovni.hr.

Početak rata u Ukrajini dolazi u trenutku kad su cijene hrane narasle na najvišem nivou u zadnjih deset godina, budući da se kanali dobave još nisu oporavili od COVID-19 krize, a klimatske promjene imaju sve veći uticaj na žetve u glavnim poljoprivrednim proizvodnim bazenima, dok potrošnja na kineskom tržištu i tržištima širom svijeta i dalje raste.

Sadašnji trendovi upozoravaju na nove nadolazeće tektonske poremećaje na globalnom tržištu hrane.