Šta je “pravilo pet sati” koje primjenjuju i multimilijarderi?

LIFE

Bil Gejts, Džek Ma i Ilon Mask su među biznismenima koji primjenjuju “pravilo pet sati”.

Poslovni Magazin CEO piše da je otac američke nacije Bendžamin Frenklin bio prvi koji je primjenjivao ovo pravilo. Fokus ovog koncepta je jednosatno učenje tokom dana. Osim toga, Frenklin je bio posvećen promišljanju i eksperimentisanju kako bi ostvario lični progres.

Franklin je 1758. godine izjavio da se najviše isplati ulagati u znanje. Nakon jutarnjeg buđenja je čitao i radio autorefleksiju, a kasnije tokom dana je nastojao ideje pretvarati u djela. Pretpostavlja se da ga je upravo ovakav način života učinio uspješnim.

Osnivač konsultantske kompanije Empact Michael Simmons je, inspirisan Franklinom, razradio “pravilo pet sati”. Govoreći o značaju učenja, Simons je poručio da izostanak učenja najmanje pet sati sedmično u 21. vijeku jednako štetno kao i pušenje.

S obzirom na značaj znanja, nije iznenađujuće to što su mnogi biznismeni prihvatili ovo pravilo. Jedan od njih je multimilijarder Bil Gejts koji godišnje pročita više od 50 knjiga. Još jedan multimilijarder, Voren Bafet dnevno čita šest sati, dok većina punoljetnih Amerikanaca u prosjeku čita 20 minuta dnevno.

Mogućnost pronalaska posla će sve više zavisiti od posvećenosti učenju, a na to ukazuju i u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Kako primjeniti “pravilo pet sati”? Primjena ovog pravila podrazumijeva da se dnevno jedan sat ili nedeljno pet sati uči ili stiču vještine, da se dnevno jedan sat čita, da se svaki dan zapisuje ono što se smatra važnim te da se ideje primjenuju kako bi se shvatilo koje od njih su dobre, a koje nisu dobre, piše Magazin CEO.