Ovo su najskuplji gradovi za život

LIFE

Negdje je živjeti skuplje, negdje jeftinije. No, za ove gradove, ako želite živjeti i u njima uživati, potrebno je imati prilično dubok džep. Koji su to, saznajte u sljedećim redovima, a priču donosimo s CNN portala.

Uticaj globalne krize na troškove života svi osjećamo, a jače ga osjete stanovnici velikih gradova. Prema istraživanjima u ovoj se godini bilježi skok troškova za 7,4 odsto, a poskupjele su prvenstveno prehrambene namirnice.

Iako je ovaj skok neznatno manji od onog prošle godine (8,1 posto), nema naznake da će poskupljenja prestati tokom iduće godine.

Kao najskuplji gradovi za život ove godine su izjednačeni prošlogodišnji pobjednik Singapur i Cirih koji je na prvo skočio s prošlogodišnjeg šestog mjesta.

Osim živežnih namirnica koje su skupe svugdje, u Singapuru su jako skupa odjeća i saobraćaj, a u Cirihu rekreacija i potrepštine za stanovanje.

Njujork koji je uvijek po cijenama na samom vrhu ove godine dijeli treće mjesto sa Ženevom, na petom mjestu je Hong Kong, a slijedi ga Los Anđeles. U TOP 10 još su i Pariz, Tel Aviv, Kopenhagen i San Francisko.

Najveći pad bilježe Moskva i St. Peterburg. Naravno, nasuprot najskupljih gradova, nalaze se i oni najjeftiniji. Oni su ove godine Damask, Teheran i Tripoli, tako da ako vas put nanese u neki od njih, ne morate se bojati bankrota, prenosi punkufer.dnevnik.hr.