Oskar za prevoz dodijeljen ruskoj prijestonici

Moskva je dobitnik jedne od najprestižnijih saobraćajnih nagrada „Oskara za prevoz“ – riječ je o posebnom priznanju za dostignuća u gradskom saobraćaju i razvoju infrastrukture

Nagrada je dodijeljena na samitu Međunarodnog udruženja za javni prevoz, koji je održan u Montrealu.

Glavni sekretar Udruženja Alan Fauš ističe da je Moskva posljednjih godina pokazala sasvim drugačiji pristup urbanom javnom prevozu, te da su ta dostignuća ogromna.

Moskva je uvela liniju nadzemnog metroa, koji dnevno preveze 350.000 putnika i pomaže u rasterećenju ključnih metro stanica, kao i željezničkih terminala u gradu i predgrađu.

Metro je dostupan i putnicima sa ograničenom pokretljivošću, a vozovi suopremljeni elektronskim pločama za informisanje, sistemima za klimatizaciju i toaletima, te nude brz i besplatan internet.

Moskovski javni prevoznik „Mosgortrans“ zamijenio je 95 odsto gradskih autobusa, tramvaja i vagona podzemne željeznice, a novi modeli koštaju 12 milijardi rubalja /190 miliona evra/.

Uprava Moskve uvela je novu generaciju tramvaja i elektrobuseva, a
revidirane su i rute javnog saobraćaja.

Od početka programa, 2010. godine, gradske vlasti Moskve kupile su više od 700 novih željezničkih vagona i rekonstruisale 764 željezničke stanice u Moskvi i predgrađu.

Modernizovan je sistem monitoringa puteva i sprovedeno uključivanje u „pametni transportni sistem“, koji je pomogao u smanjenju broja saobraćajnih gužvi i nesreća.

Broj nesreća smanjen je za čak 46 odsto /sa 609.000 iz 2010. godine na 329.000 u 2016. godini/, dok su vozila prosječno brža za 13 odsto, navodi „Ruska reč“.