Džonson najavio reviziju britanskog hipotekarnog tržišta

Svijet

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da će njegova vlada pokrenuti sveobuhvatnu reviziju hipotekarnog tržišta kako bi ispitala načine kako da poboljša pristup hipotekama sa niskim depozitima.

“Danas mogu da najavim sveobuhvatnu reviziju hipotekarnog tržišta, kada ćemo razmotriti kako možemo našoj naciji ambicioznih vlasnika kuća dati bolji pristup hipotekama sa niskim depozitima”, rekao je Džonson.

On je to objavio u okviru širokog govora u kome je izložio svoju ekonomsku viziju o tome kako će se zemlja nositi sa rastućom globalnom inflacijom, prenosi Rojters.

Britanski premijer rekao da su mnogi radnici koji plaćaju visoke kirije mogli da priušte da plate hipoteku, ali da se bore da uštede za istorijski visoke depozite.

“Stalno rastuća cijena kuće ili stana je toliko povećala zahtjeve za depozitom da je ušteda čak i od samo 10 odsto za njih potpuno nerealan prijedlog”, rekao je on.

U odvojenom saopštenju koje je objavila vlada navodi se da je cilj pregleda bio da olakša zakupcima tako što će proširiti pristup jeftinom finansiranju sa niskim depozitom, kao što su hipoteke od 95 odsto.