Davos: Najveći pesimizam direktora svjetskih kompanija od 2012.

Svijet

Generalni direktori kompanija iz 83 zemlje svijeta pokazuju na početku nove decenije rekordne nivoe pesimizma u pogledu globalne ekonomije.

Ovo su pokazali rezultati istraživanja revizorsko-konsultantske kuće PwC (Prajsvoterhaukupers), koji su predstavljeni sinoć na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Čak 53 odsto od ukupno 1.581 anketiranih svjetskih direktora predviđa pad stope privrednog rasta u 2020, što predstavlja rast u odnosu na 29 procenata u 2019. i na samo pet posto u 2018. godini. Ovo je najviši nivo pesimizma od 2012, kada je PwC prvi put postavio ovo pitanje u svom globalnom istraživanju. S druge strane, broj generalnih direktora koji predviđa porast stope privrednog rasta je opao sa 42 odsto, koliko je iznosio 2019, na samo 22 procenta ove godine. Pesimizam generalnih direktora je posebno zastupljen u Sjevernoj Americi (63%), Zapadnoj Evropi (59%) i na Bliskom Istoku (57%), gdje poslovni lideri predviđaju niži globalni rast u nastupajućoj godini.

– Uzevši u obzir sveprisutnu neizvjesnost u pogledu trgovinskih tenzija, geopolitičke probleme i nedostatak dogovora u vezi sa rješavanjem klimatskih promjena, uopšte ne iznenađuje pad nivoa optimizma u pogledu privrednog rasta – iako iznenađuju promjene u stavu prema cijeloj situaciji – izjavio je Bob Moric, globalni predsjednik kompanije PwC.

Generalni direktori nemaju pozitivno mišljenje ni o izgledima njihovih kompanija u godini koja je pred njima, jer je samo 27 odsto “veoma sigurno“ u rast svojih kompanija, što je najmanji procenat još od 2009. i pad u odnosu na lanjskih 35 procenata.

Kina i Indija najveći optimisti
Kod trenda opadanja optimizma u cijelom svijetu prisutne su ozbiljne oscilacije u zavisnosti od zemlje. Kina i Indija pokazuju najveću dozu optimizma među najvažnijim ekonomijama sa 45 posto i 40 odsto, slijede SAD sa 36 procenata, Kanada sa 27, Ujedinjeno Kraljevstvo sa 26, Njemačka sa 20, Francuska sa 18 i na posljednjem mjestu Japan sa samo 11 odsto direktora koji su prilično sigurni u rast prihoda u 2020. SAD su se održale kao vodeće tržište za ulaganje, od koga 30% generalnih direktora očekuje ostvarenje rasta u narednih 12 mjeseci, dok 29% njih očekuje rast od Kine. Međutim, postojeći trgovinski konflikti i političke tenzije su ozbiljno umanjili privlačnost SAD za generalne direktore u Kini.

Tokom 2018. godine 59% generalnih direktora iz Kine je izabralo SAD kao jedno od tri ključna tržišta za rast i razvoj, dok je u 2020. ovaj procenat dramatično opao na samo 11 odsto. Gubitak za SAD je dobitak za Australiju jer sada 45% kineskih direktora, u odnosu na devet procenata od prije dvije godine, smatra Australiju jednim od tri ključna tržišta za ostvarivanje rasta.

Ostale zemlje koje čine prvih pet tržišta za ostvarenje rasta su iste kao i prethodne godine – Njemačka (13%), Indija (9%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (9%).

Najveće prijetnje po rast kompanija
Kada su 2019. generalni direktori upitani da navedu najveće prijetnje po rast njihovih kompanija, neizvjestan privredni rast se našao tek na 12. mjestu. Međutim, ove godine je skočio na treću poziciju, odmah iza trgovinskih konflikta i višegodišnje preopterećenosti regulativom, koja je ponovo na vrhu liste razloga za zabrinutost poslovnih lidera u svijetu.

Generalni direktori su izuzetno zabrinuti zbog sajberkriminala, klimatskih promjena i štete koja je nanijeta životnoj sredini. Međutim, uprkos sve većem broju ekstremnih vremenskih pojava i intenzivnoj debati o ovoj temi, značaj drugih prijetnji i dalje zasjenjuju klimatske promjene, koje se za poslovne lidere još ne nalaze u prvih deset prijetnji po rast i razvoj. Takođe više od dvije trećine učesnika ankete na globalnom nivou smatra da će vlade uvesti nove zakonske propise kako bi se regulisao sadržaj na internetu i društvenim mrežama i prekinula dominacija tehnoloških kompanija.