Evropa mora biti spremna na najgore

Svijet

Treba li Evropska unija, a samim tim i Njemačka, da se spremi za potpuni prekid isporuka gasa iz Rusije?

Evropska komisija bez dvoumljenja kaže da treba, a njena predsjednica Ursula fon der Lajen je u intervjuu za agenciju DPA objasnila zašto već sada treba štedjeti gas.

Komisija je u prošlu srijedu predstavila plan za vanrednu situaciju, koji se aktivira u slučaju potpunog zavrtanja slavina. Dan kasnije gas je ponovo potekao kroz Sjeverni tok 1, mada samo 40 odsto od nekada uobičajene količine.

Ursula fon der Lajen je prošle nedjelje, predstavljajući plan za vanrednu situaciju, rekla da je verovatno da će Rusija potpuno da prekine isporuke gasa Evropskoj uniji. Na pitanje da li je tako i pošto je gas ponovo krenuo kroz Severni tok 1, predsednica EK kaže da ovaj plan treba da Evropsku uniju učini nezavisnom od takvih odluka Kremlja.

“Očigledno je da Kremlj nije pouzdan partner za snabdevanje Evrope energentima. Gasprom je namerno održavao nizak nivo popunjenosti skladišta gasa. U međuvremenu, Rusija u 12 članica EU samo djelimično isporučuje gas, ili ga ne isporučuje uopšte. Zato Evropa mora da bude spremna na najgore – na potpuni prekid isporuka gasa, pre ili kasnije. Da ublažimo posljedice, do marta sledeće godine treba da smanjimo potrošnju za 15 odsto. To je 45 milijardi kubnih metara gasa. I moramo da počnemo odmah, jer što brže djelujemo, više ćemo uštedjeti i samim tim biti sigurniji”, istakla je ona.