Bankar HSBC-a: Finansijski rizici klimatskih promjena pretjerani

Svijet

Centralne banke i vladajuće administracije širom svijeta pretjeruju s ukazivanjem na finansijske rizike klimatskih promjena, rekao je rukovodilac održivih ulaganja u banci HSBC Stjuart Kirk, izazvavši kritike klimatskih aktivista.

HSBC se, nakon toga, ogradio od njegovih tvrdnji.

„Isprazna, reska, pristrana, sebična, apokaliptična bezsadržajna upozorenja uvijek su pogrešna“, rekao je Kirk na konferenciji u Londonu.

Kirk je rekao da takva upozorenja znače da njegov tim i HSBC generalno troše previše vremena rješavajući klimatske rizike, za razliku od drugih izazova.

„Imamo visoku inflaciju, a mi trošimo vrijeme proučavajući nešto što će se dogoditi za 20 ili 30 godina. Mjera je posve izgubljena“, rekao je.

Izvršni direktor HSBC Asset Managementa Nikola Moro poručio je preko portparola da Kirkove primjedbe ne predstavljaju stavove kompanije.

„HSBC klimatske promjene smatra jednom od najozbiljnijih vanrednih situacija s kojima se planeta suočava“, rekao je Moro.

Kirkovi komentari izazvali su kritike aktivista koji su vodili kampanju protiv HSBC-a i drugih finansijskih firmi da smanje finansiranje industrije fosilnih goriva.

„Ovo bi trebalo da bude alarm svim klijentima HSBC-a kojima je stalo do neto nule“, napisala je Dženi Martin, čelnica kampanje u nevladinoj organizaciji za odgovorna ulaganja „Share Action“.