UniCredit prodao leasing kompaniju u Sloveniji

Banke

UniCredit Banka Slovenija prodala je lizing kompaniju UniCredit Leasing.

Novi vlasnik je APS grupa, čija slovenačka firma APS Finance Adria ima sjedište u Mariboru.

Banka u saopštenju na svojim stranicama nije otkrila više o novom vlasniku, ali uvjerava da će leasing kuća nastaviti da posluje kao i do sada.

Za klijente lizinga neće biti promjena, uvjeravaju u banci. Ujedno poručuju da nastavljaju pružati rješenja za kompanije i građane u okviru postojeće bankarske ponude.

U javnoj objavi nema podataka o novom vlasniku, kao ni na internetskim stranicama kompanije ili stranicama Ajpesa o slovenačkoj firmi APS grupe, APS Finance Adria.

No, iz logotipa se može zaključiti da je novi vlasnik finansijska grupacija sa sjedištem u Luksemburgu, koja je prisutna uglavnom u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, te u Aziji. Postoji od 2004. godine i do sada je poslovala u 15 zemalja, baveći se upravljanjem nekretninama, alternativnim ulaganjima i nenaplativim kreditima.

Unicredit Leasing nije bio aktivan na tržištu oko dvije godine i nije sticao nove klijente, samo je čekao otplatu datih lizinga, jer je centrala UniCredit grupe odlučila da lizing više neće biti strateška djelatnost u Sloveniji.

Od 2018. do 2021. imovina kompanije smanjila se za više od polovine na oko 100 miliona eura.