Španija oporezuje banke da pomogne građanima

Svijet

Socijalistička vlada u Španiji će bankama i energetskim kompanijama nametnuti privremeni porez, sa ciljem da građanima pomogne usljed ekonomske krize.

Inflacija u ovoj državi iznosi više od 10 odsto i najviša je u posljednjih 37 godina. Cijena električne energije je najviša ikada, što je veliki udar na džepove građana. Zbog toga je vlast primorana da reaguje kako bi im finansijski olakšala.

Vlast očekuje da će u naredne dvije godine privremenim oporezivanjem banaka i energetskih kompanija osigurati sedam milijardi eura.

Novac će biti iskorišćen kako bi se stanovništvu od septembra do decembra omogućila besplatna putovanja vozom na kraćim i nešto dužim relacijama. Riječ je o uslugama javne željezničke kompanije.

Dvije milijarde eura biće izdvojeno za školarine, a finansijska sredstva biće potrošena i na izgradnju 12.000 stambenih jedinica u Madridu.

Premijer Pedro Sančez je u obraćanju parlamentarcima izjavio da građani žive u teškim vremenima te da plate ne rastu mnogo.

Iz vlade je saopšteno da privremenim porezom želi da se ograniči višak dobiti koji će banke ostvariti rastom kamatnih stopa.

Ovaj plan španske vlade je uzrokovao nagli pad vrijednosti dionica banaka, te izazvao nezadovoljstvo u bankarskom sektoru, piše Business Insider.