Kineska ekonomija imala je odličan početak godine

Svijet

Kineska ekonomija počela je godinu veoma dobro, sa nekoliko glavnih indikatora koji su nadmašili prognoze. Međutim, kako broj slučajeva oboljelih od covida u zemlji raste, održavanje istog tempa rasta u narednim mjesecima može se pokazati teškim.

Maloprodaja je porasla za 6,7 posto u prva dva mjeseca 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. To je znatno iznad procijenjenog povećanja od 3 posto u anketi ekonomista Reutersa.

Industrijska proizvodnja je skočila za 7,5 posto u istom periodu, također premašivši prognozu od 3,9 posto.

“Nacionalna ekonomija je nastavila da se oporavlja, potražnja za proizvodnjom je brzo rasla, a zaposlenost i cijene su općenito stabilne”, navodi se u saopćenju biroa.

Dok stručnjaci kažu da su vladine politike poput smanjenja kamatnih stopa i veće potrošnje na infrastrukturu podstakle kinesku ekonomiju, oni upozoravaju da je na horizontu više izazova.

“Makro podaci su prilično jaki u januaru i februaru, što pokazuje da su vladine politike podrške počele da pomažu ekonomiji”, napisao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomista za Pinpoint Asset Management, u bilješci u utorak. Kazao je i kako makro izgledi u narednih nekoliko mjeseci ostaju izazovni, ukazujući na nedavne epidemije covida kao glavni rizik.

Objavljivanje podataka dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa najvećim rastom broja oboljelih od covida od prvobitne epidemije u Wuhanu početkom 2020. godine.

Kina je u nedjelju prijavila 2.125 lokalnih slučajeva covid-19 u 58 gradova, četvrti dan zaredom kada je zemlja prijavila preko 1.000 dnevnih lokalnih infekcija, prema Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC).

U tehnološkom centru u Shenzhenu, sve kompanije, osim onih koje se smatraju neophodnim ili koje se bave snabdijevanjem Hong Konga, obustavile su rad ili su primijenile politiku rada od kuće.

Osim u Shenzhenu, lokalne vlasti u sjeveroistočnoj provinciji Jilin također su od ponedjeljka zabranile stanovnicima da napuštaju ili putuju van ove lokalne zajednice. Pokrajina, sa 24 miliona ljudi, dom je industrijskog čvorišta Changchun, gdje Toyota i Volkswagen vode svoje fabrike automobila u partnerstvu sa državnim proizvođačem automobila FAW Group.

Šangaj, najveći poslovni centar u zemlji, također je uveo stroge mjere nakon rasta broja slučajeva oboljelih od covida, zatvarajući škole i kina i ograničavajući putovanja u grad.

Ova blokada dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Kina zatvorila sjeverozapadni grad Xi’an, koji je pogodio velike poslovne operacije, uključujući Samsung i Micron, dva najveća svjetska proizvođača čipova.

Ove stroge mjere poduzete za kontrolu pandemije teško su pogodile kinesku ekonomiju u posljednje vrijeme. Ranije ovog mjeseca, vlada je postavila cilj ekonomskog rasta od oko 5,5 posto za 2022. godinu, što je najniži službeni cilj u posljednjih nekoliko decenija.