Snažan rast turske ekonomije u drugom kvartalu

Svijet

Turska ekonomija u drugom je tromjesečju ponovo snažno porasla na godišnjem nivou, ojačana uslužnim sektorom, potrošnjom domaćinstava i izvozom, pokazale su procjene statističkog ureda.

U tri mjeseca, zaključno s junom, privreda Turske je porasla za 7,6 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, sličnim tempom kao i u prva tri mjeseca, kada je rast iznosio 7,5 posto.

U odnosu na prethodna tri mjeseca, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) znatno je ubrzao, sa 0,7 na 2,1 posto, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Najveću podršku rastu u drugom kvartalu pružili su finansijski i sektor osiguranja, gdje su aktivnosti poskočile za 26,6 posto u odnosu na isti period lani.

Finalna potrošnja i investicije

Značajan pozitivan doprinos BDP-u pružio je i sektor usluga, gdje su aktivnosti uvećane 18,1 posto, te stručne, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s rastom od 11 posto.

Među drugim važnim sastavnicama BDP-a, finalna potrošnja domaćinstava također je bilježila dvocifrenu stopu rasta, od 22,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Uvećane su i finalna potrošnja države i bruto investicije u fiksni kapital, za 2,3 posto, odnosno 4,7 posto.

Podaci statističkog ureda pokazuju i rast izvoza po dvocifrenoj stopi, od 16,4 posto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, te rast uvoza, ali po znatno nižoj stopi, od 5,8 posto.