Venecuela traži rješenje za isplatu duga

Svijet

Venecuela razmatra nekoliko mogućnosti za otplatu svojih dugova, izjavio je venecuelanski ministar za naftu Nelson Martines

Martines dodaje da su duboka recesija i niske cijene sirove nafte pogodili proizvodnju i naveli Karakas da zatraži sredstva od Kine i Rusije.

„Radujemo se rješavanju pitanja duga. Razmatramo sve mogućnosti, izvjesnu finansijsku podršku kroz obveznice i tako dalje“, rekao je Martines u Beču, gdje je učestvovao na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Venecuelanska proizvodnja nafte je skliznula na najniži nivo u skoro dvije decenije, ugrozivši državu koja se gotovo isključivo oslanja na prihode od izvoza te sirovine. Karakas treba da vrati dugove Kini i Rusiji, koje su Venecueli zajedno dale najmanje 50 milijardi dolara u zamjenu za obećane isporuke nafte i goriva.

Prema podacima kompanije Tomson Rojters, Venecuela ima 66,28 milijardi dolara neizmirenog duga na ime obveznica koje su izdala vlada i drugi državnih subjekti, poput naftne kompanije PDVSA, koja je posebno pogođena ekonomskom krizom.

U proteklih nekoliko nedjelja, hiljade stanovnika Venecuele protestovalo je protiv ljevičarske vlade predsjednika Nikolasa Madura, zahtijevajući izbore, oslobađanje zatvorenih aktivista, stranu pomoć i autonomiju zakonodavne vlasti. U ovoj godini prognozira se smanjenje venecuelanske privrede od 3,5 posto, nakon lanjskog pada od 19 procenata. Inflacija je dostigla trocifren iznos, što je dovelo do nestašica hrane.

Venecuela se obratila vodećem ruskom naftašu, Rosnjeftu, za pomoć radi otplate dugova. Rosnjeft je prošle nedjelje saopštio da je kao kolateral za avansno plaćanje isporuka nafte iz Venecuele, dobio udio u Citgou, rafineriji i marketinškom ogranku kompanije PDVSA u Sjedinjenim Državama.

Ministar Martines je na današnjem sastanku OPEK rekao da njegova zemlja proizvodi do 1,97 miliona barela dnevno nafte, citirajući cifre prikupljene iz sekundarnih izvora koje koristi „naftni kartel“.