MMF: Azija najveći gubitnik ako se globalna ekonomija podijeli

Svijet

Azijsko-pacifički region izgubio bi više nego bilo koji drugi region ako se globalni trgovinski sistem pocijepa usljed geopolitičkih tenzija, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Zemlje Azije i Pacifika mogle bi da izgube više od 3,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ako trgovina bude prekinuta u sektorima pogođenim nedavnim sankcijama SAD prema Kini na korišćenje čipova proizvedenih bilo gdje u svijetu pomoću američkih alata i ako se necarinske barijere u drugim oblastima podignu na „nivo iz doba hladnog rata”, navodi se u istraživanju MMF-a koje prenosi agencija Tanjug.

To je dvostruko više od projektovanih iznosa globalnih godišnjih gubitaka. Sektori u azijskim zemljama bi zbog smanjene trgovine mogli da pretrpe u prosjeku gubitke zaposlenosti od čak 7,0 posto, dodao je Fond.

„Kada je riječ o daljem povećanju trgovinskih neizvesnosti i restriktivnih mjera, to će na kraju eskalirati u fragmentaciju tržišta i podjelu svijeta”, rekao je Krišna Srinivasan, direktor Odjeljenja MMF za Aziju i Pacifik na današnjoj konferenciji za novinare u Singapuru, prenosi Tanjug. On je naveo da „Azija rizikuje da izgubi mnogo jer je ključni igrač u globalnim lancima snabdjevanja, i u fragmentiranom svijetu rizikuje da izgubi više od bilo koga drugog”.

Znaci globalne fragmentacije pojavili su se tokom trgovinskog rata između SAD i Kine 2018. Međutim, još veću zabrinutost izazivaju novi signali fragmentacije, poput rata Rusije i Ukrajine. Sankcije Rusiji dodatno su podigle neizvjesnosti vezane za trgovinske tokove, saopštio je MMF.

Neizvjesnost u pogledu trgovinske politike, ne samo restriktivne mjere same po sebi, mogla bi da sputa ekonomsku aktivnost jer kompanije pauziraju zapošljavanje i ulaganja, a nove firme odlažu ulazak na tržišta, navodi se u izvještaju.

Primjera radi, MMF je utvrdio da su trgovinske tenzije između SAD i Kine 2018. uticale nakon dvije godine na pad investicija za oko 3,5 posto.

MMF napominje da se njegovo istraživanje fokusiralo na uticaj fragmentacije na trgovinu, ali da bi taj proces mogao da ima i druge dublje posljedice, kao što je „raspad finansijskih veza”.

„Finansijska fragmentacija može dovesti do kratkoročnih troškova od brzog obezvrjeđivanja finansijskih pozicija i dugoročnih troškova od smanjene diversifikacije i sporijeg rasta produktivnosti usljed pada direktnih stranih investicija”, objašnjava MMF.

Ova međunarodna finansijska organizacija poziva zemlje da povuku štetna trgovinska ograničenja i smanje neizvjesnosti otklanjanjem barijera u njihovim politikama.

„Veći naglasak može biti stavljen na digitalizaciju, ulaganja u obrazovanje… i što je najvažnije, na međunarodnu saradnju, jer želimo da izbjegnemo rizik od fragmentacije… važno je da svi djelujemo sada, da djelujemo zajedno”, rekao je Srinivasan.

Prisutna je i zabrinutost u pogledu odliva kapitala iz Azije jer kamatne stope u ovom regionu zaostaju za onima u Sjedinjenim Državama. Ipak, za sada je taj problem i dalje „upravljiv”, dodao je Srinivasan, napominjući da je situacija s tokovima kapitala u Aziji mješovita.