Globalni dug premašio 250 hiljada milijardi dolara

Svijet

Kombinovana dugovanja nacionalnih vlada, preduzeća i domaćinstava na globalnom nivou porasla su za 7,5 hiljada milijardi dolara tokom prve polovine 2019. godine, po prvi put u istoriji premašivši iznos od 250 hiljada milijardi, saopštio je Međunarodni institut za finansije (IIF).

Kako prenosi CNBC, na uvećanje globalnog duga najviše su uticali dužnici u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, čije vlasti, preduzeća i pojedinci čine 60 posto ovogodišnjeg uvećanja. IIF navodi i da će ukupan dug na svjetskom nivou do kraja godine dostići 255 hiljada milijardi dolara.

Ekonomije u razvoju postigle su rekordnu zaduženost od 71,4 hiljada milijardi, odnosno 220 procenata bruto domaćeg proizvoda.

Rast zaduživanja prvenstveno je izazvan niskim kamatnim stopama koje propisuju nacionalne centralne banke i sve većeg tržišta državnih obveznica.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da je 40 posto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svetskom nivou