Doboj na “Forbsovoj” listi najpotcjenjenijih gradova

ESPRESSO

 Američki magazin “Forbs” objavio je listu najpotcjenjenijih gradova za posjetu na zapadnom Balkanu na kojoj se nalazi grad Doboj iz Republike Srpske, kao i Niš iz Srbije.

Prema navodima “Forbsa”, za sve koji istražuju Republiku Srpsku, istorijski grad Doboj je posebno atraktivan zbog tvrđave izgrađene u 13. vijeku.

Magazin preporučuje da nakon dana provedenog u istraživanju dobojske tvrđave i isprobavanja lokalne kuhinje u starom dijelu grada, obližnje Goransko jezero izaziva posebnu pažnju i pruža priliku posjetiocima da plivaju i ispituju prirodu.

Za Niš “Forbs” podsjeća da je u rimsko doba nosio ime Najsus i da je tu vladalo nekoliko imperatora. List ukazuje na to da je Konstantin Veliki bio jedan od mnogih vladara.

“U Nišu ima mnogo toga da se otkrije od tvrđave do Ćele-kule, sumorne strukture ukrašene lobanjama srpskih ustanika koji su život izgubili prilikom neuspješnog ustanka protiv Otomanskog carstva”, piše poznati magazin.

List ukazuje i na to da pored bogatog istorijskog sadržaja Niš nudi i bogatu trpezu domaćih jela koja se mogu isprobati u brojnim restoranima u centru grada.

“Forbs” je, pored Doboja i Niša na listu stavio i Varnu u Bugarskoj, Berat u Albaniji i Ohrid u Sjevernoj Makedoniji. Srna