Biden odobrio veliki projekt na Aljasci

Svijet

Američki predsjednik Joseph Biden odobrio je kontroverzni projekt bušenja nafte na Aljasci nazvan Willow, kojem se protive aktivisti za zaštitu okoliša i neke autohtone zajednice na Aljasci, upozoravajući na klimatske promjene, ugroženost divljih životinja i moguću nestašicu hrane.

Projekt Willow multinacionalne firme Conoco Phillips, koji uključuje višedecenijsko bušenje nafte i plina na tri lokacije u vlasništvu američke vlade ukupne površine 23 miliona hektara na teritoriju poznatom kao Nacionalne rezerve nafte – Aljaska, bit će biti jedan od najvećih te vrste na američkom tlu, izvještava londonski dnevnik Guardian.

Procjenjuje se da će ovo nalazište proizvoditi oko 180.000 barela nafte dnevno u razdoblju od 30 godina, prenosi Seebiz.

Projekt Willow mogao bi stvoriti jednu od najvećih “ugljičnih bombi” na tlu SAD-a, potencijalno oslobađajući dvostruko više stakleničkih plinova od svih projekata obnovljivih izvora energije na javnom zemljištu u SAD-u do 2030. godine.

Neimenovani dužnosnik američke administracije rekao je u nedjelju da područje na kojem se planira eksploatacija nafte i plina uključuje jezero Teshekpuk, visoravan Utukok, rijeku Colville, lagunu Kasegaluk i posebna područja zaljeva Peard, izvijestio je ranije AP.