EU gubi milion radno sposobnih ljudi godišnje

Svijet

Zemlje članice Evropske unije morat će da se suoče sa teškim izazovima kako stanovništvo kontinenta stari, upozorila je komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ona je tokom posjete Grčkoj rekla da se „radno sposobno stanovništvo u EU smanjuje za jedan milion godišnje, što znači da bi legalna migracija trebalo da raste gotovo jedan milion godišnje“, javlja agencija Beta a prenosi Bizlife.

Ona je rekla da postoji hitna potreba da se odustane od ilegalne migracije i pronađe legitimnije alternative.

Evropska komisija pokušava da izvrši reviziju migracionih pravila u cijeloj EU prije kraja njenog mandata i izbora za Evropski parlament u junu, a preliminarni dogovor postignut je prošlog mjeseca.

Prema projekcijama napravljenim od strane agencije EU za statistiku Eurostat, udio populacije starije od 65 posto će se povećati sa 21,1 posto u 2022. godini na 31,3 posto do kraja ovog vijeka.

Iako je zabrinutost oko migracija ojačala podršku krajnje desničarskim i anti-EU partijama u mnogim evropskim zemljama, Johansonova tvrdi da je „izazivanje ksenofobije i rasizma“ generisano ilegalnom migracijom.