Goldman Sachs: Indija će do 2075. biti druga svjetska ekonomija

Svijet

Do 2075. Indija će biti druga najveća ekonomoja na svijetu, nadmašivši Njemačku, Japan i Ameriku, objavila je banka Goldman Sachs u najnovijoj prognozi.

Glavni argumenti za ovu ocjenu su rast populacije Indije, napredak zemlje u području inovacija i tehnologije, veća kapitalna ulaganja i porast produktivnosti radnika, navodi se u izvještaju, prenosi CNN. Indija takođe ima veliki procenat ekonomski aktivnog stanovništva koje je u stanju da izdržava mlađe i starije sugrađane, smatra analitičar Goldman Sachsa Santana Sengupta. Istakao je kako Indija mora povećati participaciju radne snage i tako na pravi način iskoristiti rast stanovništva.

“To je doista prilika za Indiju da uspostavi proizvodne kapacitete i nastavi rasti u sektoru usluga i infrastrukture”, dodao je Sengupta. Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije do kraja 2023. porasti za 223,7 milijardi eura, predviđa indijsko nevladino trgovačko udruženje Nascom.

Prema izvještaju Goldman Sachsa, indijsku ekonomiju pokreće domaća potražnja, za razliku od mnogih privreda u regionu koje su zavisne od izvoza, pri čemu se do 60 posto rasta uglavnom može pripisati domaćoj potrošnji i ulaganjima. U prvom tromjesečju indijski BDP porastao je 6,1 posto na godišnjem nivou, a procjenjuje se da će indijski privredni rast na kraju tekuće godine iznositi 7,2 posto, prenosi Tanjug.