Ruske naftne firme ponovo otvaraju bušotine

Svijet

Ruske naftne firme, na čelu sa “Rosnjeftom”, planiraju da ovog mjeseca ponovo otvore bušotine, koje su zatvorile zbog zapadnih sankcija, navode ekonomski portali.

Ruske naftne kompanije oslanjaju se na povećanje sezonske potražnje i kontinuiranu prodaju nafte u Aziji.

Nije odmah bilo jasno koliko bi to povećanje moglo biti veliko niti kako bi na njega mogli uticati planovi EU da do kraja godine smanji uvoz ruske sirove nafte za do 90 odsto.

Između 1. i 30. maja ruska proizvodnja nafte povećana je na 10,19 miliona barela dnevno.

Ruske kompanije planiraju da povećaju proizvodnju u nadi da će se domaća potražnja povećati tokom ljeta i da će se nastaviti porast snabdijevanja morskim putem za kupce kao što su Indija i Kina.

“U početku je bilo mnogo zabrinutosti oko toga kako će se odvijati prodaja, ali sada se situacija malo smirila, a potražnja za ruskim barelima se poboljšala”, navode ruski stručnjaci.

Naftne kompanije smanjile su proizvodnju u centralnoj Rusiji, a zadržale neznatne promjene proizvodnje na sjevernim i sibirskim poljima, gdje hladno vrijeme komplikuje ponovno pokretanje bušotina.

Ponovo će biti pokrenute jedinice “Rosnjefta” u regiji rijeke Volge u Samari i u Orenburgu na granici s Kazahstanom, kao i polja kojima upravlja “Bašnjeft” koja se nalaze između njih.

“Rosnjeft” i niz drugih manjih firmi povećavaju proizvodnju.

Neimenovani visokorangirani direktor u naftnom sektoru navodi da će potražnja za ljeto rasti kako Rusi krenu u svoje ljetnikovce ili vikendice zato što su druge mogućnosti za odmor ograničene zbog zapadnih sankcija.

Sveukupno, ruske kompanije ciljaju na prosječnu proizvodnju nafte ove godine od 480 miliona tona ili 9,64 miliona barela dnevno.

Neki ruski stručnjaci smatraju da bi preusmjeravanje nafte drugih proizvođača u Evropu moglo stvoriti tržišne prilike za ruske prodavače.

“Oni (Evropljani) benzin će plaćati pet do sedam evra… A pošto će ga morati odnekud uzeti, mi ćemo (našu naftu) otpremiti tamo odakle će ga uzeti”, objašnjava ovaj izvor.