Iz Elektroprivrede BiH objasnili rekordan gubitak pa najavili veliki zaokret

BiH

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine oglasili su se saopštenjem povodom poslovnih rezultata u prvih šest mjeseci ove godine.

Kako je BiznisInfo.ba objavio, ova javna kompanija ostvarila je gubitak od oko 24,5 miliona KM u prvoj polovini godine. Istovremeno, Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je dobit od 53,6 miliona maraka u istom periodu.

– Za početak, uporediti ove dvije kompanije u smislu poslovnog rezultata je skoro pa nemoguće jer poslovna filozofija nije ista. Mi jedino što imamo isto je zakonski okvir, proizvod i cijenu. Način proizvodnje nije ni blizu isti. Mi 80 posto energije proizvodimo iz uglja i možemo da upravljamo proizvodnjom i zalihama energije (akumulacijama vode i depoima uglja) a oni 100 posto energije proizvode iz vode i vrlo teško upravljaju i proizvodnjom a posebno zalihama (akumulacijama) – poručili su iz Elektroprivrede BiH.

Dalje navode da se ova godina može smatrati iznimno kišnom godinom koja pogoduje proizvođačima iz vode što druga EP jeste, a ujedno je cijene energije držala na srazmjerno niskom nivou.  

– Oni su tu energiju morali proizvoditi i prodavati po važećim tržišnim cijenama (koje su niske). Mi nismo, proizvodili smo koliko je trebalo za domaći konzum i čuvali depoe uglja te dodatno nabavljali ugalj, čuvali smo akumulacije – navode iz EPBiH.

Rezultat toga je, ističu, da imamo više od pola miliona tona uglja na depoima (prepuni depoi) i pune akumulacije na Neretvi.

– To ako pretvorimo u energiju je oko 650GWh energije ili 650000MWh. Zašto smo to radili? Zato jer je planiramo proizvesti i prodati u četvrtom kvartalu (septembar-decembar) kada su cijene znatno veće. Da smo to prodavali u prethodnom periodu po znatno nižim cijenama (prosjek 80 eura za megavat struje) ostvarili bi prihod od 52 miliona eura i naš poslovni rezultat bi srazmjerno ovom iznosu bio veći i pozitivniji (ne treba zaboraviti da je svaka tona uglja plaćena i deponirana i nije potrošena).

Mi smo se odlučili da tu energiju prodajemo u četvrtom kvartalu po znatno većim cijenama (trenutna prosječna cijena je 140 eura po megavatu) tako da očekujemo prihod od 91 milion eura što je za 39 miliona eura više – kazali su.

Očekuju da će poslovni rezultat EPBiH biti na kraju godine rekordan i trebao bi biti veći od 100 miliona KM dobiti.

– Svjesna je ova uprava da to u javnosti neće biti naš rezultat već rezultat nove uprave, ali smo mi opredijeljeni da je interes ove kompanije i sigurno i stabilno poslovanje važniji od bilo čijeg parcijalnog ili ličnog interesa. Važniji je od svih prethodnih i budućih uprava i svih prethodnih i budućih vlada. Zadatak dolazećoj upravi je da na jednostavan način realizuje i nastavi trend stabilnog i sigurnog poslovanja kompanije – poručili su iz EPBiH.