Oporezivanje bogataša donijelo bi EU 200 milijardi eura

Svijet

Potencijalni utjecaj poreza od 1,7 do 3,5% za pola procenta najbogatijih na javne kase 27 članica Evropske unije bio bi oko 213 milijardi eura, pokazala je nova studija grupe Zeleni u Evropskom parlamentu.

Ta suma narasla bi na 272,8 milijardi eura ako bi se kombinovala sa borbom protiv izbjegavanja poreza od strane super bogataša u tajnim jurisdikcijama, poput Bermude ili Kajmanskih ostrva, navodi se u studiji, prenosi 22. septembra briselski EU Obzerver.

Irska, Luksemburg i Njemačka su evropske zemlje koje gube najviše poreskog prihoda zbog onih koji kriju bogatstvo u poreskim rajevima.

– EU mora da riješi pitanje rupa u zakonima i zakona o tajnosti u jurisdikcijama širom svijeta koje omogućavaju njenim građanima da kriju aktivnosti i bogatstvo – istakla je europoslanica iz grupe Zeleni/EFA Kira Peter-Hansen, prenosi Beta.

U studiji “Oporezujte bogate: od slogana do stvarnosti” simulira se potencijalna primjena poreza sličnog onom koji je uvela Španija početkom 2023.

Španski porez solidarnosti, privremeni porez za bogate, donio je ove godine 623 miliona eura. Ipak, kao i u drugim evropskim zemljama, ta mjera ima ograničenja.

Kako se navodi, progresivne stope poreza nisu novina u Evropi – slične šeme imaju Belgija, Italija i Francuska ali su “skromne” po obimu, ukazuje se u izvještaju. Dodaje se da te stope ciljaju samo određene vrste imovine ili se ne primenjuju na nacionalnom nivou.

Suprotno raširenom vjerovanju, porez na bogatstvo ne bi pogađao srednju klasu – u Njemačkoj bi se oporezovalo preko 2,83 miliona eura, Francuskoj 3,64 miliona a u Poljskoj bi prag bio 749.441 euro.

Najbogatijih 0,5 posto posjeduje gotovo petinu bogatstva

Navodi se da oko polovine evropske populacije posjeduje 3,5% ukupnog bogatstva dok najbogatijih 0,5% posjeduje gotovo petinu i u posljednjih deset godina im je bogatstvo poraslo za 35%.

Pored toga, muškarci u prosjeku posjeduju za 50% veće bogatstvo od žena i pošto su žene u većoj mjeri zavisne od prihoda od rada nego od bogatstva, one nose nesrazmjerno poresko opterećenje, prenosi EU Obzerver.

U izvještaju se ističe da je zbog toga oporezivanje najbogatijih put da se reaguje na nejednakosti, poput rodne.

Dalje se navodi da bi članice EU od prihoda od oporezivanja bogataša i traganja za imovinom skrivenom u poreskim rajevima mogle da „daju ček“ na 1.386 eura godišnje evropskim poreskim obveznicima.

Gledano iz drugog ugla, ta nova sredstva mogla bi da pokriju 23% zdravstvene potrošnje u članicama EU ili povećaju budžet za obrazovanje za gotovo 40%, istakli su Zeleni.

Takođe bi to mogao da bude način finansiranja zelene tranzicije, kao što se navodi u Evropskoj građanskoj inicijativi iz juna. Njome grupa aktivista, ekonomista i političara traži uvođenje poreza za 1% najbogatijih za finansiranje socijalne i ekološke tranzicije EU.