Za Zlatnog medvjeda konkuriše 18 filmova

Na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji se održava od 9. do 18. februara, u više programa biće prikazano 400 filmova, od kojih njih 18 konkuriše za Zlatnog medvjeda

Direktor festivala Diter Koslik rekao je predstavljajući program da Berlinale neće iznevjeriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci malo svjetlosti u svijetu krize. On je rekao da kada počnu da rade na programu još se ne zna šta će se desiti u svijetu, ali da izgleda „kao da su reditelji u stanju da predvide“.

Ove godine festival koji je osnovan neposredno poslije Drugog svetskog rata, ponovo pruža veliko mjesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nijemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medvjeda 2013. za film „Pozicija djeteta“.

Velike produkcije takođe će biti predstavljene, ali van konkurencije, među kojima „T2 Trainspotting“ Britanca Denija Bojla, nastavak kultnog filma iz 1990, i „Logan“, treći nastavak avanture Volverina, superheroja Iks-Mena (X-Men).

Festival će otvoriti francuski film „Đango“ o džez gitaristi Đangu Rejnhartu režisera Etijena Komara, što će biti i svjetska premijera filma.

Žirijem predsjedava holandski reditelj Pol Ferhofen („Basic Instinct“, „RoboCop“, „Ona“ sa Izabelom Iper 2016), a u žiriju će takođe biti američka glumica Magi Gilenhal i tuniška producentkinja Dora Bušura.

Sa francuske strane najviše očekivan film je ostvarenje u kome igraju Katrin Denev i Katrin Frot u dramskoj komediji „Sage femme“ Martina Provoa. Među filmovima takođe u konkurenciji je film „The Party“ Britanke Seli Poter sa glumcima Kristin Skot Tomas i Timotijem Spolom. (Beta)