Veliki udarac za Novi Zeland, odlazi “Gospodar prstenova”

Film

Produkcija nove televizijske serije “Gospodar prstenova” preseliće se iz Novog Zelanda u Ujedinjeno Kraljevstvo, potvrđeno je iz produkcijske kuće Amazon Studios, piše BBC.

Epska fantastika, kojoj još uvjek nije dat naslov, smeštena je hiljadama godina unazad prije događaja koji su opisani i Toliknovim knjigama Hobit i Gospodar prstenova.

Ovo je veliki udarac za novozelandsku industriju zabave gdje su snimani ovi nagrađivani filmovi.

Ministar kulture Ujedinjenog kraljevstva Oliver Dauden pozdravio je ovu odluku i rekao da će zahvaljujući novoj seriji biti kreirano i podržano na hiljade viskokvalitetnih poslova u Ujedninjenom Kraljevstvu.

Amazon Studios je već potrošio 465 miliona dolara na prvu sezonu serije. Prva sezona će do kraja biti snimljena na Novom Zelandu, a premijera se očekuje u septembru 2022. godine na programu Amazon Prime.

Gospodar prstenova se potom seli u Ujedinjeno Kraljevstvo i očekuje se snimanje još četriri sezone.

Novozelanski ministar za ekonomski razvoj Stujart Neš rekao je da je razočaran odlukom. Vlada Novog Zelanda u aprilu je odobrila Amazonu dodatne subvecnije za proizvodnju ove serije.

Ministar za ekonomski razvoj kazao je tada da dogovor sa Amazonom kreira nova lokalna radna mjesta, stvara posao lokalnim biznisima i kreira novi talas međunarodnog turizma za zemlju.

Komentarišući odluku o preseljenju produkcije, Stujart Neš je rekao da je filmska industrija Novog Zelanda “nevjerovatno konkurentna i visoko mobilna”. On je naveo i da ne žale što su, uz pomoć Vlade, dali sve od sebe da podrže produkciju serije.

Amazon je naveo da neće aktivno tražiti dodatnih pet subvenicja koje su mu odobrene.