Huavej radi na sopstvenom virtuelnom asistentu

Oblast kojom vladaju digitalni asistenti prilično je podijeljena u današnje vrijeme, budući da se mnoge kompanije odlučuju da kreiraju sopstvenog virtuelnog pomoćnika, prije nego da koriste proizvod neke konkurentske firme

Tako Gugl ima Gugl Asistenta, Epl ima Siri, Majkrosoft Kortanu, Amazon Aleksu, Samsung Biksbi.

Izgleda da je i Huavej odlučio da postane konkurentan na ovom polju, a sa HiAssistant-om. Glasine su uslijedile pošto je na portalu XDA objavljen izvještaj u okviru kojeg se pominju fajlovi sa podacima za firmware, a za Mate 10 EMUI 8.1, koji funkcioniše zajedno sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom.

Na osnovu podataka do kojih se došlo, zaključeno je i da bi HiAssistant mogao da podržava funkciju Natural Language Understanding (NLU), što znači da korisnici neće morati da izgovaraju pune rečenice prilikom zadavanja komandi, te da će asistent razumjeti ono što se od njega traži na mnogo prirodniji način. Asistent bi trebalo da bude povezan i sa popularnim aplikacijama u Kini, poput QQ i WeChat, te da se zasniva na kineskoj verziji operativnog sistema, što bi moglo da znači da će biti dostupan samo u ovoj zemlji.

Novootkriveni podaci donekle potvrđuju spekulacije da Huavej radi na sopstvenom digitalnom asistentu, te ukazuju na to da bi ovaj uskoro mogao da postane dostupan.