Svjetska banka izdala blockchain obveznicu

Banke

Svjetska banka (Međunarodna banka za obnovu i razvoj, IBRD) prikupila je dodatnih 50 miliona američkih dolara za svoju Kangaroo obveznicu koja dospijeva u avgustu 2020. – prvu obveznica kreiranu, alociranu, prenesenu i upravljanu kroz njen životni ciklus korištenjem tehnologije distribuirane glavne knjige (blockchain).

Uspješan posao proširuje učešće na tržištu s Bond-i platformom koja kombinira tri zajednička vodeća upravljača, Commonwealth Bank of Australia (CBA), RBC Capital Market (RBC) i TD Securities (TD), te okuplja nove učesnike na tržištu, uključujući i offshore investitora, i postojeću zajednicu investitora, uključujući stalnu podršku i doprinose TCorp-a (NSW Treasury Corporation).

U augustu 2018. godine, CBA je dobila mandat od Svjetske banke kao aranžer za obveznicu, a nakon dvonedjeljnog konsultacijskog perioda s tržištem, dvogodišnja obveznica je prikupila 110 miliona dolara.

U maju 2019. godine, CBA i Svjetska banka, s TD-om koji djeluje kao tržišni proizvođač, dodali su dodatnu sposobnost na platformu omogućavajući Sekundarno trgovanje obveznicama zabilježeno na blockchainu, čineći ovo prvom obveznicom čija se izdavanje i trgovanje bilježi korištenjem tehnologije distribuiranih poslovnih knjiga.

Naknadno izdavanje temelji se na uspjehu platforme uzimajući da je ukupni prikupljeni kapital 160 miliona američkih dolara i nadalje omogućava tržištim kapitala da iskoriste tehnologije distribuirane knjige za brže, efikasnije i sigurnije transakcije.

– Srećni smo što vidimo stalnu, snažnu podršku i saradnju od investitora i partnera. Inovacije i iskustvo Svjetske banke na tržištima kapitala od ključne su važnosti za rad sa našim državama članicama na povećanju digitalizacije kako bi se povećala produktivnost u ekonomijama i ubrzao napredak ka ciljevima održivog razvoja, rekla je Andrea Dore, šefica fonda Svjetske banke.