Evropske banke finansiraju fosilna goriva uprkos upozorenju IEA-e

Banke

Evropske banke osiguravaju milijarde dolara za veću proizvodnju nafte i gasa, pokazao je izvještaj objavljen u ponedjeljak, uprkos smjernicama Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje bi trebale zakočiti globalno zagrijavanje.
Tokom 2021. godine dvadeset pet vodećih banaka u Evropi osiguralo je energetskim kompanijama koje planiraju da povečaju proizvodnju nafte i gasa 55 milijardi dolara, navodi se u izvještaju neprofitne udruge za odgovorna ulaganja ShareAction.

Iako je iznos gotovo upola manji nego u 2020., a zaostaje i za 2019. kada je iznosio 83 milijarde dolara, nadmašio je i 2018. i 2017. kada su u finansiranje takvih projekata izdvojile 49 odnosno 50 milijardi dolara.

Veća finansijska podrška kosi se s preporukom IEA-e iz svibnja prošle godine da ne bi trebalo ulagati u nova naftna i plinska polja kako bi svijet imao 50 posto šansi da ograniči globalno zatopljenje na 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog prosjeka.

Iznos je uvećan i uprkos tome što su se 24 banke same obvezale na dekarbonizaciju kreditnih portfolija, navodi se u izvještaju ShareActiona.

Najveće iznose osigurali su HSBC, Barclays i BNP Paribas, pokazala je analiza.

ShareAction je pozvao ulagače da od banaka traže sprovođenje mjera koje će ograničiti finansiranje nafte i gasa i da na godišnjim skupštinama podupru odluke usmjerene na borbu protiv klimatskih promjena.