Šta je snašlo Deutsche Bank, treću evropsku banku

Iako Njemačka ima status ekonomskog i političkog pokretača u Evropi, to se nikako ne može zaključiti iz poslovanja njezinih banaka.

Da li su problemi s njemačkim bankarstvom uzrokovani lošom politikom ECB-a?

Najveći njemački zajmodavac, Deutsche Bank AG, ima mnoštvo problema. Suočava se sa nagodbom vrijednom više milijardi dolara s Ministarstvom pravosuđa SAD zbog prodaje bankarskih hipotekarnih proizvoda prije finansijske krize. Na udaru su i duge liste regulatornih problema što se ogleda u padu cijena dionica.

Ovakva previranja najveće njemačke banke postaju političko pitanje, budući da i Vlada razmišlja može li se, odnosno, trebali se odmaći od banke ako to bude potrebno, piše The Wall Street Journal.

Većina analitičara vjeruje da spasavanje Deutsche Bank trenutno nije potrebno, a njen izvršni direktor, John Cryan, tokom septembra uvjerio je zaposlene da banka može doskočiti svim kapitalnim zahtjevima kao (restruktuiranje dobro napreduje). Ipak, finansijski problemi koje Njemačka ima moraće lično Angela Merkel da rješava, dok nisu došli gori scenariji koji se prelamaju u Italiji i Grčkoj.

U ovakvom razvoju događaja, Deutsche Bank, treća po veličini evropska banka, nije usamljena. Njegov manji njemački konkurent Commerzbank AG namjerava smanjiti broj zaposlenih za 20 posto, kao i da smanji broj operacija.

Negativne kamatne stope značajno će smanjiti profitabilnost banaka u narednih pet godina (ECB)

I vrlo niska politika kamatnih stopa Evropske centralne banke uzrokuje gubljenje prihoda na brojnim štednjama u evropskim zemljama. Dok se banke u Italiji suočavaju s problemom loših kredita, u Njemačkoj se taj problem više strukturalan: previše se banaka bori na istom prostoru i svaka od njih ne mora imati istu potrebu da zadovolji dioničare, dok zakonodavne i političke prepreke čine konsolidacijski izazov.

Stručnjaci smatraju da Njemačka ima više banaka nego što joj je potrebno. Prema podacima ECB, Njemačka je u 2014. imala najniži omjer stanovnika po banci sa 45.552 stanovnika po kreditnoj instituciji; u Španiji je ta brojka bila 205.593. Otuda, neki analitičari misle da zbog trenutnog haosa, ljudi mogu imati više povjerenja u štedionice nego u privatne banke.

Član izvršnog odbora ECB, Yves Mersch, smatra da će prema prognozama negativne kamatne stope značajno smanjiti profitabilnost banaka u narednih pet godina. Njemački regulatori pozvali su banke da razmotre mogu li početi zarađivati novac naplaćivanjem naknada za usluge koje su prethodno predviđene kao besplatne.