Novi potez Jyske banke: Počeće da naplaćuje bogatim klijentima čuvanje novca

Banke

Jyske banka, jedna od najvećih zajmodavaca u Danskoj, najavila je da će početi naplaćivati bogatim klijentima da čuva njihov novac, samo nekoliko nedjelja nakon uvođenja prve ikada hipoteke za negativne kamatne stope za klijente.

Banka je u utorak saopštila da će svaki klijent sa depozitima većim od 7,5 miliona danskih kruna (1,1 milion dolara) dobiti kamatnu stopu od negativnih 0,6 odsto za skladištenje svog novca.

To znači da će se svake godine stanje na računu smanjivati. Sa minimalnim depozitom od 7,5 miliona kruna, to je gubitak od oko 44 000 kruna, odnosno 6,600 dolara.

U izjavi o negativnoj stopi, izvršni direktor Jyske banke, Anders Dam, je rekao: “Okruženje negativnih kamatnih stopa koje je uticalo na dansko tržište od proljeća 2012. godine, prekinuto samo 2014. godine, izgleda da ima prilično trajnu prirodu. Tržišna očekivanja ukazuju da će okruženje negativnih kamatnih stopa trajati nekoliko godina.”

Dam je rekao da posljednjih godina ogranak privatnog bankarstva Jyske nije bio u mogućnosti da zarađuje od depozita, navodeći to kao “veliki deficit” koji i dalje raste kako klijenti deponuju više.

Čini se da je negativna stopa obrnuta trend.

Logika koja stoji iza naplate od klijenata da svoj novac drže u banci je jednostavna. Banke imaju tendenciju da prave gubitak u pružanju usluga tekućeg računa, ali tradicionalno su mogle da nadoknade te gubitke kreditima, hipotekama i drugim proizvodima koji donose kamate i naknade.

Međutim, sa kamatama na najnižim nivoima već nekoliko godina, pružanje usluge koja je besplatna klijentima više nije finansijski održiva.

Postoji još jedan razlog koji stoji iza ovog poteza. Uplaćujući novac za uštedu, banke se nadaju da će podstaći svoje kupce da troše, vraćajući novac u ekonomiju i podstičući rast.

Centralne banke širom Evrope, uključujući one u Danskoj i Švedskoj, kao i Evropska centralna banka, godinama koriste negativne kamate.

Centralne banke koje sprovode negativne stope na finansijske institucije imaju za cilj da ih podstaknu da pozajmljuju novac klijentima, podstičući tako aktivnost i pomažući jačanju ekonomije. Ono što Jyske banka radi vodi se efektivno istom logikom, ali u manjem obimu.

Rojters je u utorak izvijestio da UBS, švajcarski bankarski gigant, razmišlja o primjeni negativne kamatne stope od 0,75% za klijente sa depozitima većim od dva miliona švajcarskih franaka (otprilike dva miliona dolara).

Uvođenje negativne kamatne stope za štediše dolazi samo nekoliko nedjelja nakon što je Jyske Bank najavila da će klijentima ponuditi hipoteku sa negativnom kamatnom stopom.

Hipoteka, desetogodišnja, sa fiksnom kamatnom stopom od -0,5%, znači da će kupci vratiti manje od iznosa koji su pozajmili.

“To je još jedno poglavlje u istoriji hipoteke,” izjavio je ekonomski direktor Jyske banke Mikkel Høegh za dansku TV, prilikom pokretanja ove ponude.