Hoće li dolar nastaviti da jača?

Neočekivana pobjeda Trampa na američkim izborima uzrokovala je velike pomake na finansijskim tržištima

Američki dolar je nakon početnog slabljenja od izborne noći do sada ojačao gotovo 5% u odnosu na euro, a u odnosu na japanski jen čak 6,5%. Cijena zlata je nakon početnog porasta počela naglo padati i od izborne noći do sada ovaj plemeniti metal je izgubio na vrijednosti više od 8%. U trenutku pisanja analize, cijena unce zlata na platformama Admiral Marketsa iznosi 1224,75 dolara.

Koji su razlozi ovakvog kretanja?

Već u pobjedničkom govoru u izbornoj noći Tramp je potpuno promijenio retoriku. Više nije bilo radikalnih i neprovedivih ideja nego poziv na zajedništvo te čak zahvalnost Hillary Clinton za njen dugogodišnji rad u državnoj administraciji. Na finansijskim tržištima, na kojima je u prvim trenucima došlo do burne reakcije – prodaje dionica i dolara te prebacivanja kapitala u zlato, brzo je došlo do otrežnjenja. Investitori su shvatili da Trampova pobjeda nije nikakva tragedija te da Trump nakon izbora neće biti isti kao onaj iz predizborne kampanje.

Zalaganje za bolju poslovnu klimu

U danima nakon izbora sve se više počelo pričati o tome da bi Trump čak mogao biti dobar za američki privredni rast. Naime, neka od glavnih Trampovih predizbornih obećanja su se odnosila na smanjivanje poreza, masovna ulaganja u infrastrukturu i smanjivanje američkog trgovinskog deficita (npr. s Kinom i Meksikom). Ukoliko bi došlo barem do djelimičnog ispunjenja navedenih obećanja, vjerovatno bi došlo do ubrzanja ekonomskog rasta u SAD-u, što bi bilo pozitivno za vrijednost dolara.

Podizanje kamatnih stopa po planu

Mnogi su se prije izbora pribojavali da će eventualna Trampova pobjeda donijeti nestabilnost zbog koje će doći do nove odgode podizanja kamatnih stopa koja se očekuje u decembru. Na osnovu toga, dio investitora je odlučio pričekati s kupovinom dolara dok izbori ne prođu. Sudeći po sadašnjim informacijama vrlo je izgledno da će Federalne rezerve podići kamatne stope idućeg mjeseca. Na osnovu toga, na Forex tržištu pojavila se nova potražnja za američkom valutom koja trenutno jača.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na osnovu očekivanja o podizanju kamatnih stopa i pozitivnom uticaju nove američke administracije na privredu u idućim nedjeljama moglo doći do nastavka jačanja dolara. Hoće li se trend jačanja nastaviti i u idućoj godini, zavisiće od prvih Trumpovih poteza na mjestu predsjednika i planovima američke, ali i evropske centralne banke u prvom kvartalu iduće godine.