Prva državna kriptovaluta, emCash, lansirana u Dubaiju

Valuta

Sve vrste usluga u Dubaiju uskoro će moći da budu plaćane uz pomoć emCasha, kriptovalute sa sopstvenim blockchainom na čijem razvoju i imlementaciji radi lokalna vlast

Vlasti su očigledno odlučile da prigrle blockchain tehnologiju i da se pripreme za disrupciju koju ona može da donese privredi i ekonomiji.

Kako prenosi The Cointelegraph, zamjenik generalnog direktora za izvršne poslove Ekonomskog departmana Dubaija, povodom uvođenja nove valute izjavio je: „Okruženje koje se brzo razvija i nevjerovatna spremnost za usvajanje inovativnih tehnologija učinile su Dubai savršenim mjestom za poslovanje. Ovaj projekat je odličan primjer ambicije koja se našla ovde, u osnovi zajedno gradimo potpuno novi ekonomski ekosistem.”

Za razvoj emCasha biće zadužene Emcredit, organak Ekonomskog departmana Dubaija, i britanski blockchain startap Object Tech (s kojim je ranije sklopljena saradnja povodom uvođenja digitalnih pasoša zasnovanih na blockchainu za one koji posećuju Dubai). Trenutno je poznato i da očekivano lakše procesuiranje uplata i niži troškovi transakcija treba da budu obezbijeđeni kroz plaćanja putem mobilnog novčanika emPay.

Ovo nije prvi korak Dubaija ka kripto svijetu. U Dubaiju gaje ambicije da postanu hub finansijske tehnologije i do 2020. sve dokumente vlade postave na blockchain. Da se grad u pustinji približava realizaciji toga da postane blockchain grad, osim nove valute, govori i činjenica da je tamo već omogućeno kupovanje nekretnina uz pomoć bitkoina.