Najveći skok cijena u Britaniji od 2012.

Britanska godišnja inflacija je neočekivano usporila u oktobru sa najvišeg nivoa u dvije godine, pokazali su objavljeni statistički podaci.

Među stručnjacima je rasprostranjeno očekivanje da će ona u narednim mjesecima ubrzati usljed Bregzita.

Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS) saopštila je da je međugodišnja stopa inflacije u oktobru pala na 0,9 odsto sa septembarskih 1,0 odsto, prenosi agencija AFP.

Indeks potrošačkih cijena je podbacio u odnosu na tržišna očekivanja, gdje je predviđan blagi rast na 1,1 posto, pošto su inflatorni pritisci oslabili zbog manjeg rasta cijena odjeće i školarina nego što se očekivalo.

ONS je dodao da za sada „nema čvrstih dokaza“ da pad vrijednosti funte, izazvan odlukom o izlasku Britanije iz EU, podstiče rast maloprodajnih cijena.

Britanska statistika je takođe objavila da je cijena robe na izlasku iz fabrika dodatno porasla prošlog mjeseca – pripisujući to dijelom slabijoj funti koja je kompanijama podigla troškove uvoza sirovina.

Proizvođačke cijene su napredovale za 2,1 odsto u oktobru na godišnjem nivou, ubrzavši sa septembarskih 1,3 procenta.

To je četvrti uzastopni mjesec rasta nakon dvije godine pada proizvođačkih cijena u Britaniji, i predstavlja najveći skok od aprila 2012. godine.