Oko 2030. godine Kineza će biti 1,45 mlrd

Prema razvojnom planu za nacionalnu populaciju za period od 2016. do 2030. godine, populacija Kine će dostići vrhunac od približno 1,45 milijardu oko 2030

Zemlja će ući u ključni prelazni period za razvoj stanovništva između 2021. i 2030. pa će tako svjedočiti padu broja stanovništva radne dobi, većem broju starijih osoba i različitim porodičnim obrascima, prema planu, koji je odobrio i potpisao premijer Li Keqiang.

Kinesko osnovno nacionalno stanje velike populacije, pritisak populacije na ekonomski i društveni razvoj, te napetost između populacije i resursa i okoliša se neće u osnovi mijenjati, stoji u planu.

Zemlja će se pridržavati politike planiranja porodice kao temeljne državne politike, te će u potpunosti provesti politiku dva djeteta kako bi promovisala usklađen razvoj populacije. Vlada će unaprijediti mehanizam politike za rođenje djeteta, racionalno raspodijeliti resurse javnih službi, unaprijediti razvoj i podržati sisteme za porodice kako bi postigli prikladnu stopu plodnosti.

Takođe će biti uloženi napori za unapređenje skupa vještina novih radnika, potpuno iskorištavanje radničkog potencijala, razvoj ljudskih resursa za populaciju u starijoj dobi i iskorištavanje međunarodnih talenata na najbolji način.