Šef Ryanaira najavljuje besplatne karte za njihove avione

Irska avio-kompanija Ryanair planira da umjesto promotivnih uskoro dijeli besplatne karte za sve one koji žele da lete sa njima

Izvršni direktor niskobudžetne aviokompanije Ryanair najavio je da bi putovanja ovom kompanijom do 2026. godine mogla postati besplatna

Michael O’Leary je otkrio da se nada da će letovi postati potpuno besplatni te da bi Ryanair zarađivao od prihoda koji ostvaruju vazdušne luke iz kojih lete njihovi avioni. Ambiciozan plan postaknut je vrlo dobrim finansijskim ponudama koje su mnoge vazdušne luke proteklih godina ponudile Ryanairu.

– Za nas će u idućim godinama ovo biti veliki izazov. Imam viziju da će svi letovi Ryanairom za 10 godina postati besplatni. Naši letovi bili bi besplatni, a mi ćemo zaradu ostvarivati dijeljenjem prihoda od vazdušnih luka te dijeleći udjele trgovačkih i maloprodajnih prihoda u vazdušnim lukama – rekao je O’Leary.

Ova niskobudžetna kompanija očekuje da će ove godine ostvariti promet od čak 119 miliona putnika, a očekuje se i drastično povećanje njihove flote do 2024. godine. Prošle godine prosječne cijene leta Ryanairom iznosile su 46 eura, a šef kompanije najavio je da će se ta cijena već ove godine smanjiti za 10 do 15 posto.

O’Leary je javnosti dobro poznat po provokativnim idejama, među kojima se ističu i vertikalno položena sjedala u avionima te plaćanje korištenja WC-a u avionima.

Tako je 2010. godine najavio da Ryanair planira uvesti revoluciju u avionska putovanja tako što će ponuditi opciju da putnici stoje za vrijeme leta, što bi cijenu avionskih karata spustilo na 5 eura po karti, piše Daily Mail.