Austrijanci se žale da ih pogađaju sankcije Rusiji

Svijet

Austrijski kancelar Kristijan Kern ukazao je da sankcije EU protiv Rusije posebno pogađaju Austriju i koštaju je 0,3 odsto BDP

On je rekao i da postoje politička pitanja koja moraju biti riješena u duhu međunarodnog prava kako bi one bile ukinute.

Kern je, govoreći na glavnom panelu Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), podshetio da se odluke donose u Savjetu EU, uz dijalog svih zemalja članica, ali da se mora reći da je posebno Austrija pogođena negativnim posledicama.

„Samo nas saradnja jača. Ako Rusija i Indija sarađuju to je dobro ne samo za te dvije zemlje, već i za nas, jer smo svi toliko povezani da to utiče pozitivno i na nas. Naša želja je da ekonomsku sardnju možemo da dalje širimo sa Rusijom, ali postoje politička pitanja koja moraju biti riješena u duhu međuanrodnog prava“, poručio je Kern.

S tim u vezi je rekao da je sporazum iz Minska dobra osnova.

Kern je ukazao da su dvije od tri starne zainteresvane, te izrazio nadu da će svima biti jasno da je to u interesu građana.

„Ako se Sporazum iz Minska primjeni uvjeren sam da će EU donijeti razumnu odluku“, rekao je on, podsjećajući da su sankcije uvedene zbog nepoštovanja međunarodnih standarda.

Austrija se zalaže za postepeno ukdianje sankcije ukoliko se budu poštovlo međunarodno pravo, naveo je Kern.

On se osvrnuo i na, kao je rekao, hrabra pitanja, koja su postavljena na panelu, na kojem su pored njega učestvovali ruski predsjednik Vladimir Putin i premijeri Indije i Moldavije, rekavši da to pokazuje da u Rusiji postoji sloboda izjašnjavanja.