Cijena pandemije 10.000 milijardi dolara

Svijet

Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) procjenjuje da će aktuelna pandemija korona virusa prouzrokovati štetu globalnoj ekonomiji od oko 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost BDP Japana.

Procjenjuje se da će rast svetske ekonomije ove godine biti veći nego što se očekivalo, i to oko 4,7 odsto, prije svega zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD.

Svjetska ekonomija je u prošloj godini zabeležila pad aktivnosti od 3,9 odsto, što je najveći pad od prve polovine 40-ih godina prošlog vijeka, otkada se vode statistike o agregatnoj ekonomskoj aktivnosti, navodi UNCTAD.

Takođe se ukazuje i na procjenu Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija donijela gubitak 255 miliona radnih mjesta sa punim radnim vremenom, prenosi Biznis.rs.

Velike ekonomije izdvojile su ogromne fiskalne podsticaje kako bi umanjile štetu od pandemije, ističe UNCTAD i posebno izdavaja američki plan pomoći vrijedan 1.900 milijardi dolara, ali i oporavak kineske ekonomije u drugoj polovini prošle godine.

Isto tako se naglašava da je pandemije najteže pogodila zemlje u razvoju zbog ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platni bilans i neadekvatne međunarodne podrške.

UNCTAD procjenjuje da će američka ekonomija ove godine zabilježiti rast od 4,5 odsto, dok bi EU i druge evropske zemlje, uključujući i Eurozonu, mogle da ostvare rast od četiri odsto.

Najsnažniji rast se predviđa Francuskoj za 5,3 odsto, dok bi njemačka ekonomija trebalo da zabilježi rast od 3,3 odsto.

Evropske zemlje bilježile su prošle godine najveći pad aktivnosti u grupi razvijenih zemalja, naglašava UNCTAD.

Takođe se napominje da na početku 2021. EU ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabilježiti još jedan kvartal sa negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine značajno zavise o fiskalnim odgovorima na krizu i programima vakcinacije. UNCTAD napominje da fiskalni odgovor EU, kojem je u centru bio višegodišnjih finansijski okvir, nije pružio podršku ulaganjima i potražnji. Ističe se da paket mjera potrošnje “Next Generation EU” oporavak veže za nejednake kapaciteta zemalja-članica za potrošnju i zaduživanje.