Invalidska kolica koja pokreće treptaj oka

Posebno prilagođenim softverom, Bišćanin Dalibor Đumić (22), student završne godine elektrotehnike, sa svojim mentorom napravio je kolica koja se pokreću treptajem oka

Taj softver koji je primjenjen na invalidska kolica, može pokretati sve vrste vozila.

– Uređaj skenira moždane aktivnosti, a osim toga ima mogućnost da skenira i dobija impulse sa očiju, odnosno s trepavica. Na trepavicama se nalaze maleni mišići, pa kada oko trepne, mišići šalju električni impuls koji mozak prepoznaje – objasnio je Dalibor.

Kada mozak prepozna impuls, pojednostavljenim Daliborovim softverom, kolica bivaju pokrenuta u željnom smjeru korisnika. Dalibor je i sam invalid – oštećenog sluha i govora, ali upravo zbog tog invaliditeta je počeo da uči i da razvija svoj talent.

Kao najbolji učenik u bihaćkoj Elektrotehničkoj školi, Dalibor dobija stipendiju, a uskoro završava fakultet. Očekivano, nastavlja školovanje i daljnje usavršavanje. Sa svojim inovacijama, poput projekta invalidskih kolica koja pokreće snaga uma, može rame uz rame stati sa najboljim naučnicima svijeta.

– Htio sam napraviti nešto što će imati društvenu korist, prije svega za osobe sa invaliditetom. Gledao sam druge koji su pravili nevjerovatne mehaničke ruke i noge, čije su primjene pomogle mnogim osobama. Profesor Jasmin Kevrić mi je pomogao u procesiranju signala sa mozga, a profesor Almir Badnjević dao novčanu podršku – ističe sagovornik.

Testirali su izum i radio je. Zvuči kompleksno, ali kako Dalibor kaže, ovaj „cool projekat“ je jednostavan i izvodljiv.

– Trenutno radim na poboljšanju samih kolica. Osobi koja sjedi u kolicima pažnju mogu odvlačiti razne stvari, poput drugih ljudi, životinja… Zbog toga pravim softver koji bi rotirao pravce sa „blink control“ sistemom, a davao bi signale pokretima – objašnjava Đumić, dodajući da su senzori za skeniranje moždane aktivnosti jako skupi. Zbog toga pokušava naći one koji koštaju manje, a daju više.