Avion budućnosti: Flying V prvi put uspješno poletio

Good Idea

Let probnog modela ovog ultra-modernog aviona trajao je nekih pet minuta oko vojnog aerodroma u Fasbergu u Njemačkoj, odakle je Flying V uspješno poletio i sletio.

Flying V letjelica predstavlja revoluciju u avio-industriji. Avion je dizajniran tako da se putničke kabine, prtljažnik i rezervoari za gorivo nalaze u krilima, stvarajući tako poboljšani aerodinamički oblik. Trup i krila letjelice integrisani su u V oblik, kome avion budućnosti i duguje ime. Prema proračunima, Flying V će trošiti 20% manje goriva od današnjih energetski najefikasnijih letelica, poput Airbas A350 aviona.

“Smanjenje potrošnje goriva od 20 procenata možda se ne čini puno“, kaže menadžer projekta dr Rolf Vos iz Tehnološkog univerziteta u Delftu.

Ali ako ovaj avion bude letio na dugolinijskim letovima, to će biti najrevolucionarnija promjena u vazduhoplovstvu od uvođenja mlaznog motora.

Flying V je rezultat je godišnje saradnje Tehnološkog univerziteta u Delftu i holandske avio-kompanije KLM (Royal Dutch Airlines), a projektu se priključio i proizvođač aviona, Airbas.

Prema predviđanjima, Flying V avion će prve putnike prevoziti između 2035 – 2040.