Tesla pravi električne automobile, a Nikola hibridne kamione

Američka kompanije Nikola Motor predstavila je svoj zeleni hibridni kamion pod nazivom Nikola One

Kompanija je objavila da će kamion pokretati ćelije vodonika i da će moći sa jednim punjenjem da prijeđe 1.200 milja odnosno 1.900 kilometara.

Hibridni sistem se nalazi iza kabine, sa baterijom od 320 kilovat-sati koja akumulira energiju za pokretanje šest elektro-motora, svaki za po jedan točak.

Razlika između vozila koje pokreće hibridni pogon, kao što je ovaj kamion, od tzv. ”električnih” jeste da kod prvih ćelije goriva generišu elektricitet koji napaja električne motore. U plug-in električnim vozilima, kao što je Tesla Model S, postoje litijum-jonske baterije koje pokreću vozilo.

Snaga kamiona dovoljna je da proizvede vučnu silu za transport oko 36 tona tereta, sa autonomijom od 2.000 kilometara. Isto toliko ima i konjskih snaga i nevjerovatnih 5.000 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta.

Kamion bi trebalo da troši dva puta manje goriva od klasičnih dizel motora koji pokreću savremene kamione. Potencijalne kupce su privukli time što im nude kamione na lizing kao i besplatni metan za prvih 1,6 miliona kilometara koji će biti pokriveni cijenom lizinga.

Cijenu zakupa nisu otkrili, ali su prihvatili rezervacije u iznosu od “skoro tri milijarde dolara”.

Nikola-hibridni-kamion-napajanje

Najveći problem za ova vozila je upravo nedostatak infrastrukture koja će im pružati usluge kao što je punjenje ovim gorivom. Zbog toga, kompanija NMC planira da proizvodi svoje tečno hidrogensko gorivo, koje će se prodavati u SAD i Kanadi od 2018. godine.

Kako bi mogla da proizvodi gorivo, kompanija planira i izgradnju ogromnih solarnih plantaža sa kapacitetom proizvodnje 100 megavati energije. Ta energija će se koristiti za elektrolizu i proizvodnju vodonika.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Nikola One, Trevor Milton opisao je Nikolu kao “najnapredniji kamion ikada napravljen“. Naveo je da je jedna od inovacija pametna tabla koja omogućava vozačima da odaberu najekonomičniji put.

U kabinama su i kreveti, Epl TV, Wi Fi, pristup 4G mreži, kao i frižider, zamrzivač i mikrotalasna.

Već su se pojavili komentari da je njihov plan od 50.000 komada godišnje koliko su planirali da proizvedu previše ambiciozan. Nikola će se takmičiti s Teslom jer je i Elon Mask najavio i svoj reveolucionarni primjerak kamiona.