Ovo su najsigurnije aviokompanije u 2022. godini

Transport

Aviokompanije Etihad i Emirates nalaze se na vrhu globalne skale najsigurnijih zračnih prijevoznika u 2022. godini.

To pokazuje i analiza agencije za zračne nesreće sa sjedištem u Hamburgu JACDEC. Vodeći njemački zračni prijevoznik Lufthansa zauzeo je 14. mjesto po sigurnosti na globalnoj skali 25 najvećih kompanija, prema izvještaju objavljenom u časopisu za zrakoplovstvo Aero International.

Međunarodni zračni saobraćaj bio je u 2022. uglavnom siguran, nakon zastoja zbog pandemije koronavirusa, navodi se u izvještaju. Analitičari ipak upozoravaju da je novi izvor neizvjesnosti ruski rat protiv Ukrajine. Ruski zračni prijevoznik Aeroflot znatno je lošije ocijenjen na novoj skali, zauzevši 25. mjesto, zbog nezakonitog uvrštenja u ruski registar aviona unajmljenih na Zapadu.

Dodatni je problem prekid isporuke Rusiji rezervnih dijelova za avione zbog sankcija. Najteža avionska nesreća u prošloj godini bila je prema ocjeni stručnjaka pad Boeinga 737-800 China Eastern Airlinesa 21. marta, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade. Ukupno su život izgubile 132 osobe.

JACDEC je prošle godine u svijetu zabilježio ukupno 19 avionskih nesreća u kojima nije bilo preživjelih, s ukupno poginule 233 osobe, odnosno 60 više nego u 2021. godini, kada je međutim, kako se napominje, i broj letova bio znatno manji.

Poređenja radi, u zadnjih 10 godina prosječno su u avionskim nesrećama stradale 372 osobe. JACDEC-ov indeks rizika temelji se na podacima o nesrećama svakog pojedinog zračnog prijevoznika u posljednjih 30 godina, specifičnom okruženju zemlje u kojoj posluje i specifičnim faktorima rizika.

Iako je teoretski moguće postići vrijednost indeksa od 100 bodova, čak ni najboljim avionskim kompanijama to ne polazi za rukom. Ocjena kompanije također uzima u obzir prijeđene kilometre, pa bolje na skali sigurnosti kotira zračni prijevoznik koji više kilometara prijeđe bez nesreće.