Letovi u Evropi duplo jeftiniji od željeznice

Transport

Istraživanje ekološkog udruženja Greenpeace pokazalo je da je najveća razlika u Britaniji i Španiji gdje je putovanje vozom četiri puta skuplje od putovanja avionom.

Željezničke karte u Evropi u prosjeku su na nekim linijama dvostruko skuplje od avionskih karata, uvrdilo je u istraživanju ekološko udruženje Greenpeace, zatraživši uvođenje nameta na kerozin.

Greenpeace je uporedio cijene karata na 112 ruta širom Evrope u nekoliko termina. Istraživanje je obuhvatilo 94 međunarodne i 18 domaćih linija.

Utvrdili su da su cijene željezničkih karata na tim linijama u prosjeku dvostruko skuplje od avionskih karata, prenosi Hina.

Najveća je razlika u Britaniji i Španiji gdje je putovanje vozom četiri puta skuplje od putovanja avionom.

Ispitivači su zabilježili najznačajniju razliku u cijeni na liniji Barselona-London gdje karta za voz košta i do 384 evra, 30 puta više nego od avionske karte koja se može naći i za 12,99 evra.

Letovi su jeftiniji na 71 posto analiziranih ruta, a niskobudžetni prijevoznici lete na njih 79 posto i u većini su slučajeva jeftiniji od željeznice zbog nepoštene i agresivne politike utvrđivanja cijena.

Uprkos malom broju međunarodnih linija, sve nude noćne vozove s relativno niskom cijenom karata. Cijena im raste samo u slučaju presjedanja, pa su letovi jeftiniji, utvrdili su.

Letovi su u prosjeku dvostruko jeftiniji od putovanja vozom, izračunali su.

Kako bi se ljudima omogućilo putovanje ekološkim prihvatljivijim vozom, pozivaju vlade da uvedu dugoročne povoljne “pokaze” za javni prijevoz i porez na ekstraprofit i da postupno ukinu poticaje avioprevoznicima.

Greenpeaceov stručnjak za saobraćaj Marisa Reiserer predložila je uvođenje poreza na kerozin u cijeloj Evropi od 50 centi po litri, što bi generiralo godišnji prihod od 46,2 milijarde evra.

Taj novac trebao bi biti usmjeren u željezničku infrastrukturu, rekla je Reiserer.

“Sve više i više ljudi želi putovati vozom i prestati letjeti, no nepostojeći porez na kerozin i daljnje klimatski štetne subvencije za avioindustriju iskrivljuju cijene”, kazala je.