U Njemačkoj će od 2017. važiti srpske vozačke dozvole

Srpski državljani koji žive u Njemačkoj neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji, pošto će od 1. januara Njemačka priznati srpske dozvole svih kategorija, izuzev za traktore i poljoprivredne mašine

Ministarstvo spoljnih poslova obaviješteno je da je sa njemačke strane u toku završna procedura za zaključenje Sporazuma između Njemačke i Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i da se njegovo potpisivanje očekuje početkom 2017. godine.

Sporazumom je predviđeno da vlasnici važećih vozačkih dozvola koji u Njemačkoj imaju prebivalište duže od šest mjeseci neće morati ponovo da polažu ispit, što je slučaj sada.

U MSP su rekli da je predviđeno da nosioci važeće srpske vozačke dozvole (kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), u svakom trenutku po dolasku u Njemačku, mogu zamijeniti svoju vozačku dozvolu za njemačku vozačku dozvolu (kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), bez obaveze polaganja teorijskog ispita, praktičnog vozačkog ispita i bez provjere vida, pod uslovom da već imaju ili će imati uobičajeno prebivalište u Njemačkoj od najmanje 185 dana.