Tramp odustao od sankcija Kini

Svijet

Na pitanje novinara zašto još nije sproveo sankcije prema zvaničnicima Komunističke partije Kine koji su kršili ljudska prava, Trump je odgovorio: „Pa, bili smo usred velikog trgovinskog sporazuma.“

„Sredio sam veliki dogovor, potencijalno vrijedan 250 milijardi dolara i ne možemo tokom ozbiljnih pregovora samo dodati sankcije, već sam stavio tarife mnogo gore od bilo kakvih sankcija“, dodao je Tramp.

Američki zakonodavci u Trampovoj administraciji koji zagovaraju agresivniji stav prema Pekingu izrazili su frustraciju što predsjednik nije iskoristio Magnitski Akt (zakon osmišljen da kažnjava kršitelje ljudskih prava) kako bi sankcionisao kineske zvaničnike.

Tramp je u srijedu potpisao Ujgurski zakon o ljudskim pravima iz 2020. godine.

Taj novi zakon je pokušaj Kongresa da izvrši pritisak na Trampa da uvede sankcije Kini.

Ministarstvo finansija nije uvelo nikakve sankcije, ali druga ministarstva Trampove administracije preduzela su konkretne korake kako bi kaznili Kinu zbog kršenja ljudskih prava u Sinkjangu.

Od septembra 2019. godine Ministarstvo trgovine i Stejt department uveli su izvozna ograničenja za 21 kineskog državnog zvaničnika i 16 kineskih kompanija za koje se smatra da su saučesnici u zlostavljanjima u Sinkjangu.

A Stejt department je uveo vizna ograničenja za zvaničnike Komunističke partije Kine za koje smatraju da su kršili ljudska prava Ujgurima.

Pored toga, Sjedinjene Države preduzele su manje korake kako bi zaustavile uvoz robe proizvedene od strane prisilnog rada Ujgura.